top of page

Vergoedingsrecht verrast bij einde relatie

Jan en Anita waren in 1999 getrouwd op huwelijkse voorwaarden en kochten samen een huis op Curaçao. Ze sloten een hypotheek af en betaalden ieder de helft van de aankoopprijs. Jaren later besloot Jan een flink bedrag af te lossen vanuit zijn privévermogen. Helaas liep hun huwelijk stuk en gingen ze uit elkaar. Nu vroegen ze zich af hoe ze de woning en het afgeloste bedrag moesten verdelen. Een recente rechtszaak laat zien hoe ingewikkeld dit kan zijn.

 

Jan en Anita spraken af dat Jan de woning zou overnemen voor een bedrag van € 387.000. Jan wilde echter een vergoeding voor de aflossing die hij vanuit zijn privévermogen had gedaan. Hij vond dat de vergoeding moest worden berekend volgens de beleggingsleer methodiek.


Sinds 2012 is de beleggingsleer standaard van toepassing voor gehuwden, tenzij er andere afspraken zijn gemaakt. Deze leer houdt in dat de investering mee rendeert met de waardeontwikkeling van het onroerend goed waarin is geïnvesteerd.


Anita had echter een andere kijk op de zaak. Ze vond dat Jan weinig of niets terug hoefde te krijgen, omdat de aflossingen grotendeels waren betaald uit gezamenlijke huuropbrengsten. Bovendien had zij voor het huishouden en de kinderen gezorgd terwijl Jan carrière maakte.

Om het conflict op te lossen, moest de rechter een uitspraak doen. Jan kreeg uiteindelijk € 336.361 terug van zijn investering van € 118.416. Deze waardestijging ging ten koste van de overwaarde van Anita.


Wat kunnen we hiervan leren?

Het is belangrijk om goede afspraken te maken over vergoedingsrechten voordat je investeert in een gezamenlijke woning. Hoewel er in Nederland veel standaard geregeld is, komt het regelmatig voor dat dit niet overeenkomt met jullie wensen en dat jullie voor verrassingen komen te staan. Gelukkig biedt de wet ruimte om samen andere afspraken te maken in een schriftelijke overeenkomst. Bespreek daarom met elkaar wat er moet gebeuren als één van jullie extra investeert in de woning. Willen jullie dat dit leidt tot een groter belang voor die partner? Of willen jullie de vergoeding op een andere manier berekenen? Door vooraf duidelijke afspraken te maken, voorkom je pijnlijke verrassingen en conflicten achteraf.


Twijfelen jullie over jullie eigen situatie? Neem gerust contact op. Ik denk graag met jullie mee zodat jullie samen een passende regeling kunnen afspreken met elkaar. Zo kunnen jullie met een gerust hart samen bouwen aan jullie toekomst, zonder nare verrassingen!

Comments


bottom of page