top of page

Stof de notariële aktes regelmatig af!


Estate planning

Het opstellen van notariële aktes is een essentieel onderdeel van het plannen van de toekomst. Denk aan huwelijkse voorwaarden, samenlevingscontracten en testamenten. Deze documenten leggen vast hoe jullie met elkaar om willen gaan, zowel in goede tijden als bij mogelijke conflicten. Maar we weten allemaal dat de toekomst onzeker is en dat de werkelijkheid vaak anders uitpakt dan verwacht.


Stel je eens voor dat jij en je partner een samenlevingscontract hebben opgesteld waarin jullie duidelijke afspraken hebben gemaakt over de verdeling van financiën en bezittingen. De manier waarop jullie daadwerkelijk samenleven, komt niet meer overeen met wat er oorspronkelijk in de akte is vastgelegd. Wat gebeurt er dan als een van jullie overlijdt of als de relatie eindigt?


In dit soort situaties kan er een groot verschil ontstaan tussen wat er juridisch is vastgelegd en hoe jullie in werkelijkheid hebben gehandeld. Dit kan leiden tot juridische complicaties, vooral als nabestaanden of ex-partners aanspraak maken op delen van het vermogen op basis van een verouderde akte. De rechter staat dan voor de uitdaging om te bepalen of hij moet afgaan op de formele afspraken in de akte of op de feitelijke situatie die in de loop der jaren is ontstaan. Degene die zich beroept op de akte kan sterk in zijn of haar recht staan, terwijl de ander probeert aan te tonen dat de werkelijke situatie anders is geweest.


Dit kan verstrekkende gevolgen hebben voor de naasten. Als jij er niet meer bent, moeten zij mogelijk strijden om hun recht te halen op basis van wat zij weten dat jij wilde en hoe jullie daadwerkelijk leefden. Deze strijd kan niet alleen emotioneel belastend zijn, maar ook leiden tot langdurige en kostbare juridische procedures.


Het is daarom van groot belang om regelmatig stil te staan bij de afspraken die in het verleden zijn gemaakt en te evalueren of deze nog steeds in lijn zijn met de huidige situatie. Dit kan betekenen dat jullie samen eens goed naar de bestaande aktes kijken en beoordelen of er aanpassingen nodig zijn.

Bij Kelis begeleiden wij onze klanten hierbij. We beoordelen samen de documenten in combinatie met de financiële positie, toekomst perspectief en de wensen. We wijzen de klanten tijdig op eventuele financiële, fiscale of juridische wijzigingen die noodzakelijk zijn. Zo blijven ze altijd up-to-date en kunnen ze met vertrouwen en rust van het leven genieten. Dit voorkomt niet alleen onaangename verassingen, misverstanden en conflicten, maar zorgt er ook voor dat de wensen en intenties daadwerkelijk worden nageleefd, zelfs als jij er niet meer bent.


Samen creëren we zekerheid voor de toekomst in de onzekerheid van het leven.

Comments


bottom of page