top of page

Je huis opeten? de eigen bijdrage CAK

Als je zorg nodig hebt vanuit de Wet langdurige zorg (Wlz), dan betaal je een eigen bijdrage. Deze bijdrage wordt berekend door het Centraal Administratie Kantoor (CAK). Maar hoe werkt dat precies? En wat betekent het voor jou en je portemonnee? We leggen het je graag uit.


Angst voor het "opeten" van de woning vaak onterecht


We merken regelmatig dat er veel onwetendheid is over de eigen bijdrage en de angst leeft dat bij verhuizing naar een zorginstelling de woning moet worden "opgegeten". Gelukkig is deze angst vaak onterecht. Er wordt pas gekeken naar het vermogen dat vast zit in stenen (de overwaarde van de woning) als ook jouw partner niet meer in deze woning woont én de woning minimaal twee jaar leeg staat of is verkocht en het geld vrij komt. Zolang een van jullie dus nog in de woning woont, doet de overwaarde niet mee in de berekening van de eigen bijdrage!


Daarnaast kijkt het CAK altijd twee jaar terug. Voor de eigen bijdrage in 2024 kijkt het CAK naar jouw vermogen in 2022. Als de woning in 2024 wordt verkocht en de overwaarde staat ook in 2024 op je bankrekening, dan heeft het pas effect op de eigen bijdrage in 2026.


Er zijn verschillende mogelijkheden om het vermogen in de tussentijd te verminderen, en hiermee dan ook de eigen bijdrage. Lees hierover hieronder meer.


Hoe wordt de eigen bijdrage berekend?


De eigen bijdrage voor de Wlz wordt berekend aan de hand van het inkomen, het vermogen, de zorgindicatie en de samenstelling van het huishouden van een klant. Afhankelijk van de situatie betaalt de klant een lage eigen bijdrage of een hoge eigen bijdrage.


De eigen bijdrage voor Wlz in 2024 bij wonen in een zorginstelling:


  • De lage eigen bijdrage 2024 is minimaal € 200,40 per maand en maximaal € 1.052,20 per maand.

  • De hoge eigen bijdrage 2024 is minimaal € 0 per maand en maximaal € 2.887,40 per maand.


Vermogen en de eigen bijdrage


Bij de berekening van de eigen bijdrage kijkt het CAK ook naar jouw vermogen, zoals spaargeld, beleggingen of een tweede woning. In 2024 werken ze met de volgende toetsbedragen:


  • € 31.747 voor alleenstaanden

  • € 63.494 voor partners


Het vermogen tot het toetsbedrag telt niet mee voor de eigen bijdrage. Maar het vermogen boven het toetsbedrag telt wel mee. Het CAK telt 4% van dit bedrag op bij jouw inkomen. Op basis van dit inkomen berekenen ze vervolgens de eigen bijdrage.


Let op: voor de eigen bijdrage in 2024 kijkt het CAK dus naar jouw vermogen in 2022.


Mogelijkheden om de eigen bijdrage te verlagen


Het is begrijpelijk dat je de eigen bijdrage graag zo laag mogelijk houdt. Gelukkig zijn er enkele mogelijkheden om je vermogen, en daarmee de eigen bijdrage, te verkleinen:


  1. Schenken: Je kunt een deel van je vermogen overhevelen naar bijvoorbeeld je kinderen door middel van een (papieren) schenking. Op deze pagina lees je meer over de belastingvrije bedragen.

  2. Langstlevende testament: stel een testament op waarin wordt bepaald dat bij opname van de langstlevende partner in een zorginstelling, de kindsdelen direct opeisbaar zijn.

  3. Levenstestament: Geef de gevolmachtigde de bevoegdheid om namens jou schenkingen te doen.


Let wel: voor deze oplossingen is het van belang dat het vóóraf goed zijn vastgelegd in officiële documenten, zoals een akte of testament.


Onze tip: Wacht niet te lang met het verkennen van de mogelijkheden. Hoe eerder je alles goed regelt, hoe meer rust en zekerheid je hebt. Zo kun je je concentreren op de belangrijke dingen als het moment daar is.

We snappen dat de eigen bijdrage best ingewikkeld kan zijn. Hopelijk helpt deze uitleg je op weg. Het CAK biedt een rekenhulp waarmee de eigen bijdrage kan worden berekent: eigen bijdrage rekenhulp


Heb je toch nog vragen? Voel je vrij om vrijblijvend contact met ons op te nemen!

Commenti


bottom of page