top of page

Dag van de scheiding: samenwoners

Dag van de scheiding

Op vrijdag 13 september 2024 is het de Dag van de Scheiding. Dit is een initiatief van de vFAS waarbij aandacht wordt gevraagd voor goede begeleiding bij een scheiding. Dit jaar gaat de dag vooral over samenwoners, omdat er steeds meer stellen in Nederland samenwonen zonder te trouwen. Ook zijn er meer stellen die uit elkaar gaan. Maar wat moet je dan regelen?


Steeds meer mensen wonen samen in plaats van te trouwen. Dit lijkt makkelijker, want in tegenstelling tot getrouwde koppels, hoef je als samenwoners geen advocaat of mediator in te schakelen om de relatie te beëindigen. Je kunt in principe gewoon je koffers pakken. Maar in de praktijk is het vaak lastiger dan je denkt. Vooral als er een huis of kinderen in het spel zijn, wordt het ingewikkeld.


Wist je dat:

  • Samenwoners geen recht hebben op partneralimentatie? Dit kan een vervelende verrassing zijn, zeker als je dacht dat je recht had op financiële steun na de breuk.

  • Kinderalimentatie wél altijd verplicht is als er minderjarige kinderen zijn? Beide ouders zijn namelijk verantwoordelijk voor de kosten van de kinderen.

  • Samenwoners met minderjarige kinderen verplicht zijn om een ouderschapsplan op te stellen als ze uit elkaar gaan?

  • Investeringen in een gezamenlijke woning na 5 jaar zijn vervallen als je ze niet goed vastlegt? Hierdoor zou je zomaar duizenden euro's kunnen verliezen.

  • Bij samenwoners de waarde van privé-investeringen in een goed hetzelfde blijft, terwijl bij gehuwden de waardestijging of waardedaling wordt meegerekend?

  • Meer geld inleggen in een gezamenlijke rekening onverwachte gevolgen kan hebben als het gaat om aflossen van de hypotheek? Dit kan als een 'spaarpot' worden gezien bij het einde van de relatie.

  • Samenwoners geen recht hebben op het pensioen van hun ex? Afspraken hierover worden niet automatisch vastgelegd.


Het is belangrijk om te praten over geldzaken en om afspraken te maken voordat het te laat is. In een samenlevingscontract kun je zelf afspraken vastleggen, om problemen bij scheiding te voorkomen.


Als jullie uit elkaar gaan en de communicatie slecht is, kan mediation helpen. Zo kun je de relatie op een respectvolle manier afronden.

Comments


bottom of page