top of page

1. Jouw wensen en behoeften

We starten met een grondige verkenning van jouw wensen en behoeften. Dit vormt het fundament voor ons advies, en met behulp van onze informatiedocumenten kun je een weloverwogen beslissing nemen die het beste bij jou past.

 

We beginnen altijd met een uitgebreide inventarisatie van wat jij of jullie belangrijk vinden, de wensen en wat jij of jullie nodig hebben. Dit vormt de basis en het vertrekpunt voor ons verdere advies. Het is essentieel dat we een goed begrip hebben van jouw situatie en prioriteiten, zodat we advies kunnen geven dat perfect aansluit bij jouw behoeften.

 

Na de eerste kennismaking, waarin we jouw wensen en doelen bespreken, hebben we verschillende informatiedocumenten die we aan jou kunnen overleggen. Deze documenten zijn bedoeld om je te helpen bij het vormen van je gedachten en om een duidelijker beeld te krijgen van de mogelijkheden die er zijn. Onze aanpak is erop gericht om jou volledig te ondersteunen in het maken van weloverwogen keuzes. Door deze inventarisatie en de bijbehorende informatie, willen we ervoor zorgen dat je goed geïnformeerd bent en dat het advies dat we geven aansluit bij jouw specifieke situatie.

2. Samenlevingscontract, partnerschaps-/huwelijksvoorwaarden

Huwelijkse voorwaarden zijn een belangrijk instrument om financiële afspraken te maken binnen een huwelijk. Ze bieden bescherming bij echtscheiding en regelen de verdeling van het vermogen bij overlijden. Door deze afspraken vast te leggen, kunnen jullie met een gerust hart genieten van jullie leven samen, in de wetenschap dat alles goed geregeld is.

 

Deze documenten leggen vast hoe jullie met elkaar om willen gaan, zowel in tijden van harmonie als bij eventuele conflicten.  Het belangrijk om duidelijke afspraken te maken over wat van de één is en wat van de ander. Welke lasten benaderen we als gezamenlijke en hoe gaan we hieraan bijdragen? Hoe gaan we om met (extra) investeringen? Wat gebeurt er dan als een van jullie komt te overlijden of als de relatie strandt? Het opstellen van een samenlevingscontract en huwelijkse-/partnerschapsvoorwaarden geeft soms financiële en fiscale voordelen maar vooral veel rust en duidelijkheid. 

3. Testamenten

Een goed opgesteld testament biedt vele mogelijkheden voor Estate planning en kan ervoor zorgen dat jouw vermogen op een gewenste manier wordt verdeeld. Door gebruik te maken van de beschikbare vrijstellingen en door het instellen van een bewind, kun je ervoor zorgen dat jouw nalatenschap zo efficiënt mogelijk beheerd wordt en ten goede komt aan jouw nabestaanden.

 

Lukt het jou om het vermogen op te maken voordat je komt te overlijden? In de meeste gevallen lukt dit niet. Dit betekent dat er vaak een aanzienlijk bedrag overblijft dat aan de nabestaanden wordt toebedeeld. Een manier om te bepalen hoe dit vermogen verdeeld wordt, is door middel van een testament. In een testament kan er op veel verschillende manieren aan Estate planning worden gedaan. Het is belangrijk om te weten dat je deze keuzes alleen hebt als je ze in een testament vastlegt.

 

Als je een groter vermogen hebt, kunnen je kinderen al snel 20% erfbelasting moeten betalen over hun erfenis. Gelukkig zijn er manieren om deze belastingdruk te verlagen. Zo hebben kleinkinderen, voor de erfbelasting, net zo’n hoge vrijstelling als kinderen. Dit betekent dat ze een vergelijkbaar bedrag belastingvrij kunnen erven.
Echter, het is niet zo dat kleinkinderen zomaar kunnen doen en laten wat ze willen met hun erfenis.

 

Ook als grootouder kan er een bewind worden ingesteld over het geërfde vermogen van de kleinkinderen. Zo worden de kleinkinderen beschermd voor financieel onverantwoorde stappen. Zo kan bepaald worden dat de kleinkinderen  tot een bepaalde leeftijd niet vrij over de erfenis kunnen beschikken en er dus niet mee naar de kroeg kunnen, maar wel om ervan te studeren of een huis te kopen. Op deze manier wordt ervoor gezorgd dat het geërfde geld op een verantwoorde manier gebruikt wordt en dat het ook echt bijdraagt aan de toekomst van de kleinkinderen.

4. Levenstestament

Een levenstestament is een belangrijke tool om regie te houden over je leven en vermogen, ook als je dat zelf niet meer kunt. Het geeft duidelijkheid en zekerheid aan jou en je naasten over wie wat mag doen en onder welke voorwaarden, zodat je met een gerust hart de toekomst tegemoet kunt zien.

 

Een levenstestament spreekt namens jou wanneer je zelf niet meer in staat bent om voor jezelf te zorgen of je belangen te behartigen. Het is een document waarin je vastlegt wie jouw financiën beheert en hoe dat moet gebeuren als jij dat zelf niet meer kunt. Hiermee kun je belangrijke zaken regelen zoals wie jouw portemonnee beheert en op welke manier dat gebeurt.

 

Stel dat je niet meer in staat bent om beslissingen te nemen over je woning: mag en kan deze dan verkocht worden? En als de woning verkocht wordt, wat mag er dan met het geld op de bankrekening gebeuren? In een levenstestament leg je dit allemaal vast. Je bepaalt wie de beslissingen neemt, of hierover met andere personen nog overlegd dient te worden of toestemming vereist is wat er concreet wel en niet de bezittingen en jouw geld mag gebeuren.

 

Met een levenstestament draag je de waarde van jouw handtekening over aan een vertrouwd persoon (de gevolmachtigde/levensexecuteur). Dit betekent dat deze persoon namens jou mag handelen en beslissingen mag nemen, precies zoals jij dat zou doen als je nog zelf in staat was om deze keuzes te maken. Zo kun je ervoor zorgen dat jouw wensen en belangen altijd worden gerespecteerd, zelfs als je daar zelf niet meer toe in staat bent.

4. Schenken

Schenken met de warme hand kan een prachtige manier zijn om je vermogen te delen en je (klein)kinderen te ondersteunen. Door echter niet alleen te focussen op de fiscale aspecten, maar ook op de bredere financiële implicaties, kun je ervoor zorgen dat je giften niet alleen vandaag, maar ook in de toekomst een positief effect hebben op iedereen. Een goed doordacht financieel plan is hierbij essentieel om zorgeloos te kunnen schenken en te genieten van de vreugde die jouw giften brengen.

 

Er is een groot voordeel aan het overhevelen van vermogen met de warme hand, oftewel het schenken van geld of bezittingen tijdens je leven. Op deze manier kun je de volgende generatie al zien genieten van de schenkingen. Het is bijzonder om te zien hoe jouw gift kan bijdragen aan hun geluk en toekomst, bijvoorbeeld door hen te helpen met de aankoop van een huis of de financiering van een studie.

 

Echter, bij het schenken van vermogen van ouders aan (klein)kinderen ligt de focus vaak op het fiscale aspect. Het is begrijpelijk dat mensen graag gebruik willen maken van de belastingvoordelen die schenkingen met zich mee kunnen brengen. Wij zijn echter van mening dat het fiscale aspect niet mag overheersen bij dergelijke beslissingen. Het zou namelijk vervelend zijn als er eerst ruimhartig is geschonken, maar dat de ouders jaren later ‘met de pet rond moeten gaan’ bij hun kinderen omdat er onvoldoende geld over is om in hun eigen levensonderhoud, wensen of doelen te voorzien.

 

Daarom is het belangrijk om niet alleen naar de fiscale voordelen te kijken, maar ook naar de bredere financiële situatie. Een financieel plan kan hierbij het nodige inzicht geven in de mogelijkheden en gevolgen van een schenkingsplan. Zo’n plan helpt je om een evenwichtige beslissing te nemen, waarbij je rekening houdt met zowel de huidige als toekomstige financiële behoeften van jezelf en je familie. Het biedt een duidelijk overzicht van wat je je kunt veroorloven om te schenken, zonder dat je later in de problemen komt.

6. Certificering vermogen

Het certificeren van vermogen via een STAK biedt een slimme manier om vermogen over te dragen en belasting te besparen, terwijl het tegelijkertijd de mogelijkheid biedt om de volgende generatie goed voor te bereiden op hun toekomstige verantwoordelijkheden.

 

Het certificeren van vermogen kan een effectieve manier zijn om vermogen tussen generaties over te dragen. Hierbij schenken ouders de certificaten aan hun kinderen, terwijl ze via een STAK (Stichting Administratie Kantoor) de zeggenschap over het vermogen behouden. De kinderen worden certificaathouders en krijgen alleen economische rechten, zoals het recht op dividend, maar niet de zeggenschap over het vermogen.Een groot voordeel van een STAK is dat het kan worden benut om schenk- en erfbelasting te besparen. Ouders kunnen tijdens hun leven stapsgewijs certificaten aan hun kinderen schenken, jaarlijks gebruik makend van bestaande fiscale schenkfaciliteiten. Hierdoor komen toekomstige waardestijgingen en dividenden bij de kinderen terecht, wat helpt om erfbelasting te besparen.

 

In de praktijk komt het echter regelmatig voor dat de volgende generatie niet voldoende of te laat wordt geïnformeerd en betrokken bij deze transitie. Daarom is het onze aanbeveling dat er een plan aanwezig is om de kinderen voor te bereiden op de kansen en verantwoordelijkheden van het hebben van vermogen.De structuur van de STAK biedt ruim voldoende mogelijkheden om kinderen stapsgewijs wegwijs te maken. Dit kan bijvoorbeeld door regelmatige bijeenkomsten te organiseren, waarbij er agenda’s, notulen en uitleg over het vermogen en de bijbehorende verantwoordelijkheden worden gedeeld. Op deze manier leren de kinderen geleidelijk aan hoe ze met het vermogen moeten omgaan en welke verantwoordelijkheden daarbij komen kijken.Door deze aanpak worden kinderen niet alleen voorbereid op hun toekomstige rol als vermogensbeheerder, maar wordt ook de continuïteit van het vermogen gewaarborgd. Dit zorgt ervoor dat het vermogen op een verantwoorde manier wordt beheerd en doorgegeven aan de volgende generatie.

Blogs en relevante artikelen

bottom of page