top of page

Dementie

Dementie is een uitdagende aandoening die niet alleen de persoon die eraan lijdt treft, maar ook een diepgaande impact heeft op de familie. De geleidelijke achteruitgang van cognitieve functies kan leiden tot verwarring, frustratie en emotionele stress bij zowel de patiënt als de familieleden.​​​

Wanneer na een lange periode van onzekerheid en misschien zelfs frustratie de diagnose Alzheimer of dementie wordt gesteld, komen er veel vragen op jullie af. Hoe regel je alles goed? Wat moet er nu allemaal gebeuren?

 

Gelukkig krijgt de familie een casemanager toegewezen. Deze persoon is jullie gids in de wereld van de zorg. Daarnaast kan iemand als Kelis jullie helpen met financiële zaken en vragen zoals: wat gebeurt er als ik mijn wensen niet meer zelf kan uitspreken? Is alles goed geregeld?

 

In Nederland is er altijd iets geregeld, maar de vraag is of dit aansluit bij jullie wensen. Samen verkennen we deze wensen en informeer ik jullie over de mogelijkheden.

Dementie

Regel tijdig je zaken voor later

 

Als je dementie hebt, komt er een moment dat je niet meer wilsbekwaam bent. Dat betekent dat je geen beslissingen meer kunt nemen over belangrijke zaken zoals geld en zorg. Het is daarom slim om nu al na te denken over de toekomst en je wensen vast te leggen, bijvoorbeeld in een levenstestament of wilsverklaring.
 

Praat ook met je naasten over wie straks beslissingen voor jou mag nemen als jij dat zelf niet meer kunt. Deze persoon geef je een volmacht. Zo voorkom je dat anderen keuzes maken die niet jouw voorkeur hebben. Wacht hier niet te lang mee, want voor je het weet ben je niet meer wilsbekwaam genoeg om dit soort zaken te regelen.

 

Gelukkig betekent de diagnose dementie niet dat je meteen wilsonbekwaam bent. Zeker in het begin kun je vaak nog prima bepalen wat je wilt. Maar het is wel verstandig om de belangrijkste dingen alvast goed vast te leggen voor later. Zo houd jij de regie over je eigen toekomst, ook als de dementie erger wordt.

Afstoffen van notariële aktes of opstellen 


Bij de notaris stappen we maar enkele keren in ons leven over de drempel en vervolgens raken de notariële aktes (weer) onder het stof. We bekijken samen de afspraken die in het verleden zijn gemaakt en te evalueren of deze nog steeds in lijn zijn met de huidige situatie. Dit kan betekenen dat we samen eens goed naar de bestaande aktes kijken en beoordelen of er aanpassingen nodig zijn. Zijn er wel afspraken gemaakt maar niet vastgelegd? Dan bespreken we wat er bij wet standaard voor jou en jouw naasten is geregeld.

 

Zijn jouw wensen in lijn met wat er nu geregeld is? 

Gevolmachtigde / Levensexecuteur


Een levenstestament kan wenselijk zijn als hetgeen de wet geregeld heeft niet aansluit bij jouw wensen. In een levenstestament wordt een gevolmachtigde, ook wel bekend als een levensexecuteur, aangesteld om financiële en juridische zaken namens de persoon te beheren. Deze gevolmachtigde kan cruciaal zijn bij het waarborgen van de financiële stabiliteit en het nemen van beslissingen over nalatenschapsplanning, medische behandelingen en andere belangrijke zaken.Een derden als levensexecuteur aanwijzen.

 

Dementie kan een enorme impact hebben op familieverhoudingen, maar met de juiste ondersteuning en begeleiding kunnen eventuele conflicten worden opgelost en kan er gezamenlijk gewerkt worden aan het welzijn van de persoon met dementie en de familieleden. Daarom kiezen sommige families ervoor om een (onafhankelijke) derde aan te wijzen als gevolmachtigde, zeker bij hoge of complexe vermogens. Een gecertificeerd en bekwaam persoon kan dan de belangen behartigen.

Vermogen verdelen met de warme hand


Samen verkennen we deze wensen en informeer ik jullie over de mogelijkheden. Dit geldt ook voor het verdelen van vermogen wanneer er een verhuizing naar een zorginstelling plaatsvindt en de woning wordt verkocht. Ik informeer jullie over de mogelijkheden voor financiële optimalisatie, zoals vermogensoverheveling met de warme hand. 

Samen zorgen we voor overzicht, inzicht en de nodige rust. 

Familieconflicten


Een mediator kan een waardevolle rol spelen bij het helpen van familieleden om conflicten op te lossen en constructief met elkaar te communiceren. Door middel van bemiddeling kan een mediator familieleden helpen om hun standpunten te uiten, naar elkaar te luisteren en gezamenlijk tot oplossingen te komen die in het belang zijn van de persoon met dementie en de familie als geheel. Een mediator kan helpen bij het opstellen van een zorgplan, het bespreken van financiële kwesties en het plannen van toekomstige zorgbehoeften. Door een neutrale derde partij in te schakelen, kunnen familieleden beter begrip en empathie tonen voor elkaars standpunten en samenwerken om de beste zorg en ondersteuning te bieden aan hun geliefde met dementie.

Blogs en relevante artikelen

bottom of page